Cezaevindeki kitap yasağı yargıya taşındı

img
AMED - Dumlu 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutsaklara gönderilen çok sayıda kitaba, “Kürdistan”, “gerilla”, “Demokratik konfederalizm” gibi kelimeler gerekçesiyle el konulduğu belirtildi. Tutsaklar ise mahkemeye itiraz başvurusunda bulundu. 
 
Erzurum Dumlu 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi Eğitim Kurulu Başkanlığı tarafından haklarında el koyma ve toplatma kararı olmayan kitaplara dönük engeller devam ediyor. Kurul daha öncede hakkında “toplatma” ve “el koyma” kararı olmayan birçok kitabı içerisindeki cümleler gerekçesiyle engelledi.
 
Öte yandan kurul tutsaklara gönderilen birçok kitabı daha aynı gerekçelerle yasakladı. Kitapların yasaklanmasına, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sözlerine atıflar yapılması, “Kürdistan”, “gerilla”, “Demokratik konfederalizm” gibi kelimelerin kullanılması gerekçe olarak gösterildi. 
 
ABDULLAH ÖCALAN KİTAP ATIFLARI 
 
Kurul tarafından tutsak Halit Aydın’a gönderilen Ümit Kaya’nın “Akıntıya karşı yüzmek” kitabına ilişkin yapılan incelemede, 9’uncu sayfada Abdullah Öcalan’ın “Kürt sorunu ve demokratik çözüm” isimli kitabına atıf yapılması, 41’nci sayfada Komal yayınlarının çıkardığı kitapların ufuk açıcı olmasından söz ettiği ve mevcut yayın evinin mahkemelerce yasaklanan kitaplar listesinde yayınlar basması gerekçe gösterildi. 
 
Kitapta röportaj yapılan Mehmet Bayrak’ın yasak yayınlar listesinde yer alan “Özgür Gelecek” ismi ile dergi çıkarmış olması, PKK’nin Kürt hareketi olarak adlandırılması, “Türkiye Kürdistan’ı”, Abdullah Öcalan’ın “Demokratik Konfederalizmi” ve 120. Sayfada Kürt sorununun çözümü ile ilgili öneriler de gerekçeler arasında sıralandı. 
 
Tutsak Mazlum Aksaç’a gönderilen Prens Süreyya Bedirhan’ın “Kürt Davası ve Hoybun (The Case Of Kurdistan Agoinst) adlı çeviri kitabı da benzer gerekçeyle verilmedi. Toplatma ve yasak kararı bulunmayan kitabın 15’nci sayfasında, “Türklerin Kürtlere karşı insanlık suçu hareketleri, zulüm, katliam, sınır dışı etme yöntemleri diğerlerinden farklı değildi…” ifadelerinin yer alması ve 95 sayfalık kitabın 8 sayfasının (59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66) Türkiye Cumhuriyeti tarafından yakılarak, boşaltıldığı köylerin isim listesinden oluşması gerekçe gösterildi. 
 
Yine aynı tutsağa gönderilen Osman Sebri’nin Çar Leheng (Dört Kahraman) kitabı da verilmedi. Kitabın 9’uncu sayfasında Osman Sebri’nin kendi hayatı ve Hoybun’a nasıl üye olduğu, verdiği mücadeleyi ele alması, 18-20-21’nci sayfalardaki kimi ifadeler, sayfa 24’teki “Bağımsızlık yolunda silaha sarılmak isteyen Kürtler için…”, Agirî  ve Şêx Seîd isyanlarına yer verilmesi gerekçeler olarak sıralandı. 
 
ISBN NUMRASININ OLMAMASI ENGELİ
 
Yine Aksaç’a gönderilen İhsan Nuri Paşa’nın Ağrı Dağı İsyanı adlı kitabı da verilmedi. Bunun gerekçesi olarak ise kitabın “ISBN (İnternational Standart Book Number)” numarasının olmaması gösterildi. 
 
Tutsak Ferhat Aksoy’a verilen “Kürtlerin Genel Tarihi” isimli kitap hakkında da el koyma ve toplatma kararı olmadığı bilgisine yer veren kurul, 198-199’uncu sayfalarda Osmanlı Devleti’nin Kürt halkı üzerinde baskı kurduğu, Osmanlı devleti memurlarının Kürt köylerinde vergileri zorla toplayarak; halka karşı kıyım ve talan yaptıkları, köyleri yaktıkları, halkı esir almalarına dair ifadelerin olması, asılsız iftira olduğu öne sürüldü. Kitabın 210, 211, 212, 216, 217, 218, 223 sayfalarında Osmanlı Devleti’nin zulmünün anlatılması, halk arasına nifak tohumları ekildiği, 223 sayfada “Kürdistan” kelimesinin kullanıldığı, yine Zilan, Dêrsim, Agiri’de Kürtlere karşı büyük bir katliam gerçekleştiği ve köylerin yakıldığından bahsedilmesi de el konulmaya gerekçe yapıldı. 
 
Tutsak Zülküf Acer’e gönderilen karakalem resim çizim kitabı olan “Perspektifi anlamak” kitabı hakkında da toplatma ve el koyma kararı olmamasına rağmen kadınların nü fotoğraflarının olması gerekçesiyle kitap verilmedi. 
 
İŞKENCE VE SORGU ELEŞTİRİSİ
 
Yazar Fırat Can’ın “Umuda bir ülke” kitabı da tutsak Ramazan Kaya’ya verilmedi. Gerekçe olarak önsüzü yazan kişinin mahkemece yasaklanan bir kitabının bulunması, kitabın Leyla Gürbüz ve Beritan Encü’ye atfedilmesi, 35-48 sayfalarında polisin işkencesinden bahsedilmesi, yine sorgu esnasında taciz ve tecavüz tehdidine dair ifadeler gerekçe gösterilerek verilmedi. 
 
Ramazan Kaya’ya gönderilen Ayhan Işık’ın Kürtler ve Cumhuriyet isimli kitabı da verilmedi. Buna gerekçe olarak ise kimi sayfalarda yer alan, “Gerilla, devlet terörü, Kürdistan, Abdullah Öcalan, PKK..” gibi ifadeler gerekçe yapıldı. 
 
YÖNETMELİK GEREKÇE GÖSTERİLDİ
 
Eğitim kurulu kitapların engellenmesine "Kütüphane ve Kitaplık Yönergesi"nin 12'nci maddesini gerekçe gösterirken, belirlenen sayfaların kesilmesine dair ise kitabın anlam ve bütünlüğünün bozulacağı belirtildi. 
 
Tutsaklar, engellemelere karşı Erzurum 1'nci İnfaz Hâkimliği ile Erzurum 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz başvurularında bulundu. 
 
MA / Müjdat Can