ÊLIH - Kayyımın "tek bir firmanın" teklifiyle satışını yaptığı Buğday Pazarı ihalesi, görevden alınan Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük'ün açtığı davayla iptal edildi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Êlih Belediyesi Eşbaşkanları Gülistan Sönük ve Yeşil Işık, 4 Kasım 2024 tarihinde görevden alınarak yerlerine kayyım olarak kent valisi Ekrem Canalp atandı. Kayyım Canalp’ın ilk icraatlarından biri de Merkez İluh Mahallesi'nde bulunan Buğday Pazarı'nı satışa çıkarmak oldu. 24 Ocak'ta belediye binasında yapılan ihalede, muhammen bedel olarak 112 milyon 983 bin 851 TL fiyat belirlendi.
İhale şartnamesine Buğday Pazarı'nın 10 Ağustos 2007 tarihinden geçerli olmak üzere 29 yıllık süre ile Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanlığı'na kiraya verildiği belirtildi. Söz konusu ihaleye ise sadece Sınırlı Sorumlu Batman Zahireciler ve Hububatçılar Gayrimenkul İşletme Kooperatifi girdi. Kooperatif, 113 Milyon TL ile Buğday Pazarı'nı aldı.
KIYMET TAKDİRİ DAHİ YAPILMADI
Görevden alınan Êlih Belediyesi Eşbaşkan Gülistan Sönük, İhale Kanunu'nda belirtilen rekabetin sağlanmadığı, tek bir istekli firmanın olması nedeniyle fiyatın düşük tutulduğu ve bu nedenle "kamu zararı" oluştuğunu belirterek ihalenin iptali istemiyle dava açtı. Başvuru dilekçesinde, söz konusu ihalenin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na aykırı gerçekleştirildiğini, taşınmazın gerçek değerinin çok altında bir fiyata satışına ihaleye açıldığını, satışın usulüne uygun olarak yapılmadığı, kıymet takdirinin dahi yapılmadığı vurgulandı. Dilekçede, söz konusu alanın sosyal donatı alanı olarak düşünüldüğü hatırlatarak, ihalenin iptali talep edildi.
KAYYIMIN SAVUNMASI
Başvuru sonrası savunması alınan kayyım yönetimindeki belediye ise, usul yönünden, belediye başkanı olan davacının görevden uzaklaştırılması nedeniyle davada hukuki menfaatinin bulunmadığını savundu. Esasa dair de kayyım idaresi, iddialarının gerçeği yansıtmadığını, ihalenin 2886 sayılı kanunun kapsamında usule ve hukuka uygun olarak yapıldığını, düzenli kentleşmeyi sağlama, kaçak yapıların önüne geçme ve belediye yatırımlarını hızlandırma amacıyla kanuna uygun şekilde arsa satışı yapıldığını öne sürerek, davanın reddi gerektiği iddia edildi.
Kayyım yönetimindeki belediyenin davanın reddi yönünde yaptığı itirazı "ivedi yargılama usulü" kapsamında reddeden Batman İdare Mahkemesi, ihalede rekabetin sağlanmadığını gerekçesiyle ihalenin iptaline karar verdi.
REKABET SAĞLANMADI
İhale Kanunu'nda yer alan maddelerin yer veren İdare Mahkemesi kararında, 2886 sayılı Kanun uyarınca yapılacak satış ihalelerinin yürütülmesinde, ihtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarla ve zamanında karşılanması, ihalede açıklık ve rekabetin sağlanmasının esas olduğu vurgulandı. Kararda, ihaleye yeterli katılımcı olmadığı ve fiili kullanıcı dernekle aynı unvanlı olarak kurulun kooperatifin katılımıyla tek istekliyle yapılan ihalede rekabetin sağlandığından ve kamu kaynaklarının etkin ve verimli şekilde kullanılmasından bahsedilemeyeceği, yapılan ihalede uygun rekabet ortamının sağlanmadığı belirtti.
Mahkeme, taşınmazın satışına ilişkin 24 Ocak 2025 tarihinde yapılan dava konusu ihale işleminde hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı sonucuna vararak, ihalenin iptali yönünde karar verdi.
MA / Fethi Balaman