SEMSÛR - Semsûr'da hayvancılıkla geçimini sağlayan 7 köyün kesişim noktasına taş ocağı yapılması için ruhsat verildi. Köylüler, ruhsatın iptal edilmesi talebiyle oturma eylemi başlattı.
Semsûr’un merkez ilçesine bağlı Fahrikan, Mala Bawa, Kistan, Mala Qasa, Axçalı, Azikân, Mala Pape köylerinde yaşayan yurttaşlar, Alaska Madencilik tarafından yapılması planlanan taş ocağına karşı eylem başlattı. 18 Mayıs’ta eylem başlatan köylüler taş ocağına izin vermeyeceklerini, verilen ruhsatın iptal edilmesini isteyerek, alanda oturma eylemi başlattı.
Male Bawa köyünde yaşayan Kemal Toktaşar, geçmiş yıllarda köyün yakınlarında taş ocağı yapıldığını, burada patlatılan dinamitlerin köylerinde çok derinden hissedildiğini anlattı. Toktaşar, “Burada patlattıkları dinamitler deprem şiddetinde idi. O sarsıntılarda evlerimiz çok hasar gördü. 6 Şubat depremlerinde, patlatılan dinamitler yüzünden hasar gören evlerimiz dayanamadı yıkıldı. Sadece bizim köyümüzden 18 insanımızı kaybettik” dedi.
Bir daha benzer acıları yaşamak istemediklerini dile getiren Toktaşar, “Devletin vicdanı bunu kabul ediyor ama biz kabul etmiyoruz. Bizim bu saatten sonra gidecek hiçbir yerimiz yok. Bu topraklarda hayvancılığı öldürdüler. Hayvancılık bittiği için 4-5 köyümüz büyük kayıp yaşıyor” ifadelerini kullandı.
KÖYLERİ TALAN EDİLİYOR
Fahrikan köyünde yaşayan Ali Karakuş da taş ocağına karşı çıkmak için eylem alanına geldiğini belirtti. Arazilerinin olmadığını söyleyen Karakuş, “Burada hayvancılıkla kendimizi idare ediyorduk. Depremde zaten köylerimiz yerle bir oldu. Şimdi de taş ocağı yapıyorlar. Nereye gideceğiz? Bu tozun toprağın içerisinde gidecek bir yerimiz de yok. Böyle giderse burada kalamayacağız. Devlet karşımıza askerleri çıkarıyor. Bize ‘Tamam diyorlar’ köyümüze gidiyoruz, bir bakıyoruz yine bu toprakları talana gelmişler” diye konuştu.
EKOLOJİK TALANA KARŞI EYLEM
Yurttaşların eylemine destek vermek amacıyla protestolara katılan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Semsûr İl Eşbaşkanı Hüseyin Coşkun, bulundukları bölgenin yeni deprem konutlarının yapıldığı bölge olduğunu kaydetti. Bin 100 dekarlık bir arazinin taş ocağı yapılması için söz konusu şirkete verildiğini aktaran Coşkun, şunları söyledi: “Buradaki halk, hayvancılığa uygun büyük bir alanın yok olacağı endişesi içerisinde. Daha önce de tütün yasağı ile bölge halkının gelir elde edeceği başka bir alan kalmadı. Bu anlamda taş ocağının mutlaka iptal edilmesi gerekiyor. Yine dinamit patlamaları esnasında bölge halkı 4 şiddetinde deprem olacağını hissediyor. Sırf şirketlerin menfaati uğruna burada yaşayan binlerce kişi zarar görüyor. Bu da hem hukuki hem de vicdani olarak anlayabileceğimiz bir durum değildir. Bölge halkının talebi buradaki taş ocağının ruhsatının iptal edilmesi ve ekolojik katliama bir son verilmesidir.”
ALEVİ TOPLUMU HEDEF ALINIYOR
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Semsûr Şube Eşbaşkanı Ali Sekman da köylülerin taleplerine destek verdiklerini belirterek, taş ocağının yapıldığı bölge ve çevresinde Alevi nüfusunun yoğun olduğuna dikkat çekti.
Böylesi projelerle Alevilerin göçertilmeye çalışıldığını dile getiren Sekman, “Köylüler hayvancılık ve tarım ile uğraşıyor. Bu taş ocağı yapıldığı takdirde bu insanlar tarım ve hayvancılık için nereye gidecek? Bunun yanı sıra deprem konutları 250-300 metre ilerisinde. Burada yapılacak ocak onların sağlığını, yaşamını nasıl etkileyecek” diye sordu.
MA / Ceylan Şahinli