HABER MERKEZİ - TAJÊ, 3 Ağustos 2014 fermanının soykırım olarak tanınması için 18 ülkeye mektup gönderdi.
Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) Diplomasi Komitesi, 3 Ağustos 2014 Ezîdi katliamı yıldönümünün yaklaşması nedeniyle çeşitli etkinlikler yürütüyor. TAJÊ 18 ülke ve Birleşmiş Milletler Genel Sekteri António Guterres'a katliamın soykırım olarak tanınması amacıyla mektup gönderdi.
DAİŞ çeteleri tarafından Şengal’de gerçekleştirilen Êzîdi katliamını üzerinde 11 geçtiği belirtilen mektupta, “74’üncü fermanın üzerinden 11 yıl geçti, ancak fermanın yaraları hala sarılmadı ve fermanın trajedisi hala aşılmadı. Hala çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 2 bin 900 Êzidî DAİŞ çeteleri tarafından esir tutuluyor. Yüzlercesinin akıbeti bilinmiyor. Hala açılmayı bekleyen onlarca toplu mezar var ve yeni toplu mezarlar bulunmaya devam ediliyor” denildi.
11 yılda 14 ülkenin katliamı soykırım olarak tanıdığı belirtilen mektupta: "Êzidî Özgür Kadın Hareketi olarak 3 Ağustos 2014 tarihli fermanla ilgili kapsamlı bir dosya hazırladık. Şengal’deki Êzidî halkının yaşadıklarının soykırım olduğunu kanıtlayan belge ve bilgilerin bulunduğu dosyayı sizlere sunuyoruz. Sizlerden insani görev ve sorumluluklarınızı yerine getirmenizi ve fermanı resmen soykırım olarak tanımanızı talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
TAJE'NİN ÇALIŞMALARI
Mektup, son olarak şu ifadelere yer verildi: “Êzidî kadınlar olarak, kadınların ve toplumumuzun katledilmesini önlemek için 2014 fermanından sonra 2015 yılında Êzidî Kadım Meclisi adıyla örgütlendik. Êzidî kadınlara ve Êzidî toplumuna yönelik soykırıma yanıt olarak örgütümüzü inşa ettik. Kadınların bir güç olması ve kendilerini saldırılardan ve fermanlardan koruyabilmesi için çalışmalarımızı büyüttük. 2016 yılında düzenlediğimiz bir kongre ile Êzidî Özgür Kadın Hareketi’ni (TAJÊ) kurduk. Şengal’deki Êzidî kadınlar olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
19 ÜLKEYE GÖNDERİLEN MEKTUP
Mektup gönderilen ülkelerin isimleri şöyle: Litvanya, Güney Afrika Başkanlığı, İtalya Devlet Protokolü, Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı ve Diplomatik İlişkiler Ofisi, Slovak Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Slovenya Cumhurbaşkanı, Fransa Dışişleri Bakanlığı, Finlandiya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Cumhurbaşkanı, Hırvatistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Malta Dışişleri Bakanlığı, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, Avusturya Cumhurbaşkanı, Yunanistan Cumhurbaşkanı, İspanya Hükümet Başkanı, Çin Dışişleri Bakanlığı, Hindistan Başkanlık Ofisi, Mısır Arap Cumhuriyeti Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres.