AB Türkiye'yle yapılacak toplantıları iptal etti

img

HABER MERKEZİ - Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu, Türkiye ile yapılması planlanan ortak toplantıları iptal etti. 

Avrupa Birliği'nin (AB) temel kurumları olan Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile Ankara ve Antalya'da yapmayı planladıkları resmi toplantıları iptal etme kararı aldı. Karar, siyasi uzmanlarca Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmelere yönelik ilk somut tepki olarak değerlendiriliyor. 
 
AB tarihinde ilk kez Konsey, Komisyon ve Parlamento, Türkiye'ye karşı ortak bir uyarı niteliğinde ilişkileri askıya aldı. Türkiye'de seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması, gazetecilere ve muhaliflere yönelik baskılar ile hukuk devleti ilkelerinin ciddi şekilde aşınması, AB tarafından "AB değerleriyle bağdaşmaz" olarak nitelendirildi.
 
SALDIRILARA TEPKİ 
 
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) salı günü yapılan genel kurulunda, Türkiye'deki demokratik gerileme ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması ele alındı. Oturumda en dikkat çekici açıklama, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos'tan geldi. Kos, "AB adayı bir ülkeden en yüksek demokratik standartları bekliyoruz. İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı öncesinde tutuklanması ciddi soru işaretleri yaratıyor" diyerek, Türkiye'deki protesto gösterilerine müdahale edilmemesi çağrısında bulundu.
 
Kos ayrıca Türkiye'nin NATO üyeliği ve jeopolitik önemine vurgu yaparken, "İşbirliği kanallarını kesmek kimseye fayda sağlamaz" dedi. 
 
AP'de farklı siyasi gruplar da Türkiye'ye yönelik eleştirilerini dile getirdi.
 
Hristiyan Demokratlar (EPP), 14-15 Nisan'da yapılması planlanan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısını iptal ettiklerini duyurdu.
 
AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, "Türkiye yoldan sapıyor" diye tepki gösterdi.
 
Liberaller (Renew) AB'nin sessiz kalmasını eleştirdi.
 
Yeşiller, "Türkiye’ye net bir mesaj gönderilmeli," çağrısında bulundu.