Kadın odaklı belediyecilik: Amacımız yaşama dokunmak

WAN - Kadın özgürlükçü paradigma ile çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Wan Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri Berivan Polat ve Öznur Evin, projelerle tüm kadınlara dokunmayı, sosyal ve hukuksal alanda bilinçlendirerek, yaşam alanlarını yaratmayı amaçladıklarını söyledi. 

Kürdistan kentlerinde kayyım atamalarıyla gasp edilen belediyeleri, 31 Mart seçimlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) eşbaşkan adayları kazanarak, yönetime geldi. Kadın odaklı belediyecilik çalışmalarını esas alan belediyeler, özellikle kayyım döneminde kapatılan ve işlevsizleştirilen kadın kurumlarını tekrardan açarak çalışmalarına başladı. 
 
Wan’da, 23 Mayıs’ta Deniz Poyraz Kent Bostanı kuruldu. Rêya Armûşê (İpekyolu) Belediyesi’nin hayata geçirdiği projeyle kadınlara istihdam alanı yaratıldı. Bêgirî (Muradiye) Belediyesi 24 Eylül’de Sinemxan Kadın Yaşam ve Dayanışma Merkezi, Wan Büyükşehir Belediyesi ve Artemêt (Edremit) Belediyesi, 19 Ekim’de Şamîran Kadın Yaşam Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Önümüzdeki aylarda ise Tûşba (Tuşba) ve Rêya Armûşê’de kadınlar için birer yaşam merkezi ve kütüphanenin açılması planlanıyor. 
 
'AMACIMIZ HAYATLARA DOKUNMAK'
 
Wan Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Berivan Polat, seçimlerden sonra kayyımların kapattığı kurumlar için çalışmaların başlatıldığını söyledi. Çalışmalarıyla kadına yönelik artan şiddet ve katliamların önünü almayı amaçladıklarını kaydeden Polat, bunun için her kurumun katledilen kadınların anısına açıldığını dile getirdi. Polat, “En temel amacımız kadınlar için yaşam alanlarını yaratmak. Bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık vererek, haklarını öğrenmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Her adımımız yaşam alanlarını genişletmek ve kadınların hayatlarına dokunabilmek için” ifadelerini kullandı. Kadınları toplumsal anlamda daha aktif kılmak için projelerinin devam edeceğini söyleyen Polat, istihdam alanında kadının aktif rol alması gerektiğinin altını çizdi. 
 
'KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ'
 
Polat, “Kadınları yaşam alanlarına katarak, şiddet ve katliamları en aza indirmeyi hedefliyoruz. Bilinçlenme çalışmalarıyla bunun üstesinden geleceğimizi düşünüyoruz. Kadın özgürlükçü paradigmamızı her yerde dile getireceğiz. Yerel yönetimlerde de paradigmamız en güzel şekilde ilerlemektedir . Projelerle kadının neler yapabileceğini gösteriyoruz. Kadınlar birlikte güçlü” diye belirtti. 
 
'EN ÜCRA KÖŞEYE ULAŞILACAK'
 
Kentin en ücra köşesindeki kadınlara dahi uluşmayı hedeflediklerini kaydeden Wan Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Öznur Evin de, kadınların tüm haklarından faydalanmalarını sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Açtıkları merkezlerin aynı zamanda bilinçlendirme mekanları olduğunu belirten Evin, şöyle devam etti: “Açılan danışma merkezlerinin birincil amacı şiddeti azaltmak ve kendilerini nasıl koruyacaklarını sağlamaktır. Kadın ekonomisi için plan ve projeler üretiliyor. Bunun için mesleki eğitim çalışmaları yürütülüyor.”
 
MA / Özlem Yacan