Bedlîs'te Kürtçenin adresi: MEDYA-DER

BEDLÎS - Tetwan ilçesinde Kürtçe kurs kayıtları devam eden MEDYA-DER'in eğitmenlerinden Ferhat Topbaş, "Burası tüm Bedlîslilerin evi, gelin anadilinizi kendi evinizde öğrenin" çağrısı yaptı. 

Kürt kültürü, dili, edebiyatı ve tarihinde önemli bir yere sahip olan Bedlîs'te asimilasyon politikalarına karşı 7 Temmuz'da Dil ve Edebiyat Derneği'nin (MEDYA-DER) açılışı yapıldı. Tetwan (Tatvan) ilçesinde açılan dernek, Kürtçenin öğretilmesi ve geliştirilmesi noktasında faaliyetlerine başladı. Bu kapsamda Kürtçe kurslar için kayıtlar alınıyor.  
 
Derneğin eğitimcilerinden Ferhat Topbaş, Bedlîs ve köylerinde Kürtçenin kullanılmasına dikkati çekerek, köylerde Kürtçenin birinci dil olduğunu dile getirdi. Bedlîs merkez ve ilçelerinde Türkçenin alışveriş dili olmasından dolayı Kürtçenin zayıf olduğunu aktaran Topbaş, merkez ve ilçelerde de Kürtçenin birinci dil haline getirilmesini istediklerinin altını çizdi. Topbaş, MEDYA-DER'in halkın desteğiyle açıldığını belirterek, "Bu kurumla amacımız Kürtçeyi yeniden yaygınlaştırmak ve herkesin Kürtçe konuşmasını sağlamaktır. Şu anda dernekte birinci, ikinci ve üçüncü seviyelerde eğitim veriyoruz. İki öğretmenimiz ve iki sınıfımız var. Bir öğretmen birinci ve ikinci seviyede ders veriyor, diğeri üçüncü seviyeyi öğretiyor" diye konuştu. 
 
MEDYA-DER'in eğitmenlerinden Ferhat Topbaş
 
'DİLİ ÖĞRETMEK İÇİN ÇABALIYORUZ' 
 
Topbaş, her seviyenin eğitiminin 3 aydan oluştuğunu aktararak, öğrencilere yardımcı olmak amacıyla kitap da dağıttıklarını söyledi. Topbaş, seviyelerini başarıyla tamamlayan öğrencilere mezuniyet belgeleri verdiklerini vurgulayarak, "Burada KURDÎ-DER vardı ve çok güzel işler yaptı, ama ne yazık ki kapatıldı. MEDYA-DER yeni kuruldu ve pek bilinmiyor. Sadece Tetwan'ın değil Bedlîs, Hizan, Xelat (Ahlat) vb. yerlerde de tanınmasını istiyoruz. Ayrıca eğitim almak için buraya gelin, burada profesyonel bir iş yapıyoruz ve insanların kendi dillerini öğrenmeye istekli olmaları için çabalıyoruz" İfadelerini kullandı.
 
Dili, bir milletin varlığı olarak tanımladıkları için Kürt halkının kendi dilini öğrenmesini isteyen Topbaş, "Bu çağrıyı halkımıza yapıyoruz, gelsinler dillerini öğrensinler. MEDYA-DER Bütün Bedlîs halkının evidir. Gelip kendi evlerinde anadillerini öğrensinler" çağrısı yaptı.