Wan Depremi'nde yaşamını yitirenler anıldı

img
WAN – Wan'da 13 yıl önce yaşanan depremde hayatını kaybedenler anıldı. Anmada, afet riskini azaltacak adımlar atılması çağrısı yapıldı. 
 
Wan'da 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan ve 644 kişinin yaşamını yitirdiği depremin 13'üncü yıldönümü nedeniyle Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) sivil toplum ve meslek örgütleri yaşamını yitirenleri andı. DEM Parti ve DBP tarafından Wan İl Örgütü'nde düzenlenen toplantıda konuşan DEM Parti Wan İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, yaşamını yitirenleri anarak, depremlerde can kayıpların aza indirilmesi ve maddi kayıpların önlenmesi için gerekli tespitlerin yapılması gerektiğini belirtti. Deprem için toplanan vergilerin başka yerlerde harcandığına işaret eden Kurt, bu vergilerin yoksul kesimlerin depreme karşı korunması amacıyla bu yönlü bir fon kapsamında değerlendirilmesini istedi. 
 
Yapılaşmada rantı, ticareti ve belli bir kesim sermayeyi değil, yaşamı önceleyen bir politikayla inşa edilmesi gerektiğine dikkati çeken Kurt, "Binlerce insanın barınma sorunu ile karşı karşıya kaldığı bu ekonomik kriz düzeninde yurt, hastane, okul ve diğer toplu yaşam alanlarının depreme karşı korunaklı olması kamusal bir zorunluluktur. Kamu binalarının depremde ilk yıkılan binalar arasında olması bu konudaki yolsuzluk ve denetimsizliği göstermektedir. İnşaat ve yapı işlerinde bilimsel ve mesleki gereklilikler mutlaka dikkate alınmalı rant değil yaşam korunmalıdır" ifadelerini kullandı.
 
DEPREM ANITI ÖNÜNDE ANMA
 
Kentteki ikinci anma programı ise Wan Büyükşehir Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)  Wan İl Koordinasyon Kurulu (İKK)  tarafından gerçekleştirildi. Akköprü Parkı'nda bulunan Deprem Anıtı önünde yapılan anmaya sivil toplum ve meslek örgütleri temsilcileri katıldı. Anmada konuşan TMMOB Sözcüsü Engin Işık, kenttin aktif deprem kuşağında olduğunu vurgulayarak, Wan depremi sonrası ortaya çıkan büyük yıkımın, özellikle yapı stokunun mühendislik hizmetleri açısından yetersiz olduğunun altını çizdi. Deprem mühendisliği disiplininin gerektirdiği analizlerin yapılmadığı, yer bilimleri verilerinin yeterince dikkate alınmadığı yapılar nedeniyle Wan depreminde çok sayıda can kaybının yaşandığını vurgulayan Işık, "Van depremi, yapıların inşa edilme süreçlerinde sadece teknik denetimlerin değil, aynı zamanda şehir planlama ve mühendislik hizmetlerinin bütünleşik bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini göstermiştir" dedi. 
 
'KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN BİLİMSELLİKLE YÜRÜTÜLMELİ'
 
Depremden sonra başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının, riskli yapıların yıkılması ve yenilenmesi açısından önemli adımlar olduğuna dikkat çeken Işık, kentsel dönüşüm projeleri, yerel topoğrafya, zemin etütleri ve mikro bölgeleme çalışmalarının bilimsel verilere dayalı yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Rant odaklı projeler değil, insan güvenliği ve toplum yararını esas alan planlamalar yapılması gerektiğini vurgulayan Işık, "Afet risklerinin azaltılması ve gelecekteki depremlerden korunma amacıyla kentsel dönüşüm, sadece yapıların yenilenmesiyle sınırlı kalmamalı, şehir planlama ve mimarlık ilkelerine uygun olarak geniş kapsamlı bir afet yönetimi stratejisi çerçevesinde ele alınmalıdır. Yapı denetim sisteminin güçlendirilmesi, özellikle riskli binaların tespiti ve güçlendirilmesi konusunda daha kararlı adımlar atılmasını zorunlu kılmaktadır" şeklinde konuştu. 
 
‘MÜHENDİSLİĞE DAYALI BİR YAPILAŞMA POLİTİKASI'
 
TMMOB ve Wan Büyükşehir Belediyesi olarak, depremlere karşı mühendislik ilkelerine dayalı bir yapılaşma politikasının oluşturulmasını talep ettiklerini belirten Işık, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Yerel ve merkezi yönetimlerin, şehir planlamalarını bilimsel veriler doğrultusunda şekillendirmesi, afet risklerini azaltacak adımları atması gerekmektedir. Yer bilimleri, inşaat mühendisliği ve şehir planlama disiplinleri arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, daha güvenli ve dayanıklı şehirler inşa etmek için zorunludur. Bilimsel ve teknik bilgilere dayalı bir deprem yönetimi stratejisinin oluşturulması, mühendislik hizmetlerinin daha etkin bir şekilde kullanılması ve kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması, ülkemizin depremlere karşı daha hazırlıklı hale gelmesi için kaçınılmazdır. Daha güvenli, dayanıklı ve bilimsel temellere dayalı şehirler inşa etmek için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz."
 
Kentteki anma programları seminer ve sergilerle devam edecek.
 
SEMİNER VERİLDİ 
 
Wan Büyükşehir Belediyesine bağlı AFET Dairesi Başkanlığı ve TMMOB Wan İKK öncülüğünde Rêya Armûşe ilçesine bağlı Nûda Kültür Merkezinde Afet ve farkındalık semineri gerçekleştirildi. Seminer, 2011 Wan depreminde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başladı. Seminere, Jeofizik Mühendisi Doç. Dr. Hamdi Alkan, İnşaat Mühendisi Doç. Dr. Barış Erdil, Şehir Plancısı Doç. Dr. Aysu Uğurlar ve Jeoloji Mühendisler Odası Wan İl Temsilciliği adına Abdulcelil Siyahtaş katıldı
 
Seminerin açılış konuşmasını Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Vekili Adil Salazer, “Van, coğrafi konumu itibarıyla, ülkemizin en aktif deprem kuşaklarından birinde yer alıyor. Doğu Anadolu fay hattı ve Bitlis -Zagros kent kuşağı gibi büyük fay hatlarının etkisi altında olan Van, tarihin birçok döneminde yıkıcı depremlere maruz kalmıştır. Bu bölgenin 1. derece deprem tehlikesi altında olduğunu biliyoruz. Bu gerçeklik, bizleri yapı güvenliği konusunda her an tetikte olmaya zorluyor. Olası depremlere karşı güçlü bir yapı stoku, bilinçli bir toplum ve etkili bir afet yönetim sistemi kurmanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu sebeple, Van Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimizin yapı stokunu güçlendirmek ve kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak için önemli adımlar atıyoruz. Hasarlı binaların tespit edilmesi, risk taşıyan yapılar yerine deprem dirençli binaların inşası, yalnızca can güvenliğimizi değil, aynı zamanda toplumsal huzurumuzu da sağlayacak ”dedi.
 
‘HER ZAMAN HAZIRLIKLI OLMAMIZ GEREKİR’
 
Yakın tarihte yaşanan Mereş merkezli depremlere de değinen Salazer, “Bu depremler, 11 ili etkiledi, binlerce vatandaşımızı kaybettik. Bugün burada, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremleri ile hayatını kaybeden kardeşlerimizi anarken, 6 Şubat depremlerinde kaybettiklerimizi de rahmetle anıyor, acılı ailelerine sabırlar diliyorum. Bu acı, hepimizin ortak acısıdır. Ancak bu acı olaylardan çıkarılacak en büyük ders, afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmamız gerektiğidir. Bu depremler bize, sadece binaların değil, toplumsal bilincin de güçlendirilmesi gerektiğini bir kez daha gösterdi” ifadelerini kullandı.
 
‘KENTİ GÜÇLENDİRMEK GEREKİR’
 
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Wan Şube Başkanı Engin Işık da Wan’da yaşanan depremler ve sonrasındaki sıkıntılara değinerek, “13 yıl önce 644 vatandaşımızı, canımızı kaybetmiştik. Onun derin üzüntüsünü yaşamaktayız. Ondan sonra yaşanan diğer depremler, bize deprem gerçeğini her defasında hatırlattı. Bizler TMMOB olarak bilim, teknik, mühendislik ilkeleri içerisinde yapıların yapılması gerektiğini hep söylüyoruz. Bu sadece meslek örgütlerinin ortaya koyacağı bir şey değil. Hep birlikte kenti güçlendirmek ve toplumu bilinçlendirmek gerekir” diye konuştu.
 
Yapılan konuşmaların ardından Jeofizik Mühendisi Doç. Dr. Hamdi Alkan, İnşaat Mühendisi Doç. Dr. Barış Erdil, Şehir Plancısı Doç. Dr. Aysu Uğurlar ve Jeoloji Mühendisleri Odası Wan İl Temsilcisi Abdulcelil Siyahtaş deprem ve farkındalık alanında birer sunum yaptı.
 
Yapılan sunumların ardından katılımcılara deprem çantası hediye edildi.
 
 

Diğer başlıklar

23/10/2024
23:39 Kobanê ve Minbic’e saldırı
22:39 Til Rifet’e saldırı: 2 kişi hayatını kaybetti
21:39 Îdir'da lise müdürü erkekler tuvaletine kamera taktırdı
20:37 'Casusluk' düzenlemesi komisyondan geçti
20:28 Demirtaş’tan TUSAŞ saldırısı açıklaması
19:49 Lübnan tezkeresi uzatıldı
19:38 Erdoğan Putin ile görüştü
19:26 DEM Parti MYK: Barışa her zamankinden daha fazla sahip çıkmalıyız
19:21 KHK eylemi 302'nci haftada: Hakkımızdan vazgeçmiyoruz
18:37 TUSAŞ saldırısı sonrası sanal medyaya kısıtlama
18:35 Ankara'daki saldırı sonrası CHP Amed’de toplandı
18:15 Hizbullah, Safiyuddin'in öldüğünü doğruladı
17:59 Dün tahliye edilmişti: Hukukçu Dilek Ekmekçi yeniden tutuklandı
17:56 Özel: Saldırının zamanlaması dikkat çekici
17:43 TUSAŞ’a dönük saldırıya yayın yasağı
17:37 DEM Parti: Saldırı zamanlaması manidar
17:29 PEN Norveç’ten Müftüoğlu iddianamesine yorum: İkinci kez yargılanamaz
17:02 Bahçeli, İYİ Parti'yi ipe astı
16:42 Özel'den Amedspor’a ziyaret
16:17 TUSAŞ önünde patlama: 5 kişi yaşamını yitirdi
16:00 IMF'den Türkiye'ye asgari ücret uyarısı
15:18 Narin Güran cinayeti iddianamesi kabul edildi
14:59 Temiz Eller Komisyonu Başkanı görevden alındı
14:41 Maltepe Belediyesi’nde TİS'te ilerleme sağlanmadı
14:06 5 kişinin öldürülmesi davasında ağırlaştırılmış müebbet talebi
13:33 ‘Türkiye’de sağlık ticarileştirildi’
13:31 Eğitim Sen'in 'bütçe' talepleri
13:27 Kentsel Geleceğin İnşası: Belediyeler arasında güçlü köprüler kurulmalı
13:25 Amedspor forması nedeniyle saldırıya uğrayan işçi tahliye edildi
13:01 Wan Depremi'nde yaşamını yitirenler anıldı
12:53 Özel: Toplumsal barışı savunuyoruz
12:50 Bucak: Dayanışma ağları kurmanın yerinde ve zamanındayız
12:27 Bayındır: Çözüm yolunu 'özgürlük’ mitinginde gösterdik
12:21 Siyasetçilerin davası savunmaların tamamlanması için ertelendi
10:46 Özel: Kürtler 'sorunum kalmadı' diyene kadar sorun vardır, çözülmesi gerekir
10:32 Remzi Kartal: Açıklamaların arkasında tehlikeli bir plan olabilir
10:23 3 kentte ev baskınları
10:11 EMEP Genel Başkanı Aslan: Çözüm için herkes elini taşın altına koymalı
09:45 Amedliler çözüm ve barış için ne diyor?
09:16 Elkê'de ne hastane var ne doktor!
09:10 İtirafçı Ümit Akbıyık’ın avukatı aynı dakikalarda hem emniyette hem de adliyedeymiş!
09:09 Tutsak Karak Sincan YGC’deki uygulamaları anlattı
09:08 Kadın odaklı belediyecilik: Amacımız yaşama dokunmak
09:05 Birdal: Çözümün birinci muhatabı Abdullah Öcalan'dır
09:03 15 kadın tutsağın tahliyesi 1'er yıl uzatıldı
09:01 Bedlîs'te Kürtçenin adresi: MEDYA-DER
09:00 23 EKİM 2024 GÜNDEMİ
22/10/2024
23:53 392 kişi daha Şengal’e döndü
23:49 Federe Kürdistan'da seçim sonuçlarına itiraz edildi
21:40 Öldürülen bebekler için araştırma komisyonu kuruldu
20:56 Bayındır: Bahçeli’nin söylemleri Kürtlerin haklı mücadelesinin sonucudur
19:26 Casusluk düzenlemesinin yer aldığı kanun teklifi komisyonda
19:16 Katliamları protesto eden kadınlar: Yeter artık
17:14 Erdoğan’dan ‘süreç’ açıklaması
15:48 TTB: ‘Yenidoğan Çetesi' olayı sağlıkta piyasacı dönüşümün sonucudur
15:38 Ataşehir Belediyesi işçilerinden grev uyarısı
15:26 DEM Parti MYK toplandı
15:05 Özel: Bu iş bütün partilerin olduğu masada konuşulmalı
14:53 Av. Dilek Ekmekçi hakkında tahliye kararı
14:50 ‘Yenidoğan Çetesi, sağlıkta dönüşümün sonucudur’
14:02 Okul müdürünün öğrenci ve öğretmenlere mobingi protesto edildi
13:59 Hatimoğulları: Abdullah Öcalan'ın ‘umut hakkı’ uygulanmalı
13:51 Abdullah Öcalan’ın avukatı: Önceliğimiz görüşlerin sağlanmasıdır
13:23 Annelerden Bahçeli'ye yanıt: Çözüm istiyorsanız savaşı sonlandırın
13:22 Soma maden ocağında göçük: 1 işçi yaşamını yitirdi
13:02 7 yıl sonra taziyesi kuruldu
12:54 Bahçeli'nin bahsettiği 'umut hakkı' nedir?
12:44 Hatimoğulları: Barışın muhatabı Öcalan'dır, çözüm yeri Meclis'tir
12:41 Evin Cezaevi’ndeki 5 kadın tutsağa yeni ceza
12:07 Tecridi kabul eden Bahçeli 'umut hakkı' için şart koştu
11:55 DEM Partili Demir tahliye edildi
11:37 Küba'da tropikal fırtına: En az 6 ölü
11:08 Gazeteci Gök hakkında yeni bir soruşturma açıldı
11:02 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından İmralı’ya gitmek için başvuru
10:57 Karadeniz'de kar ve heyelan köy yollarını kapattı
10:56 13 yıl geçmesine rağmen yeterli önlemler alınmadı
10:45 2 yıl ömür biçilen tutsaktan mektup: Sesimize kulak verin
10:41 Kürdistan Bölgesi’ndeki seçimler için 3 komisyon kuruldu
10:38 DEM Parti Kadın Meclisi: Şiddete karşı birleşik mücadele elzemdir
10:24 Licê'de katledilenlerin yakınları 31 yıldır adalet arıyor
10:22 Evde çıkan yangında 3 çocuk yaşamını yitirdi
10:11 Türkdoğan: Özel'in açıklamaları önemli, tecride karşı da söz kurulmalı
09:11 DAİŞ'in çocuk yaşta alıkoyduğu Êzidî Asya'nın hikayesi
09:10 Partilerin ne kadar Hazine yardımı alacağı belli oldu
09:08 40 yıl önce hayatını kaybeden Cegerxwîn kimdir?
09:02 Tecritle birlikte açlık sınırı 19 kat arttı
09:02 Halka ait kaplıcaların kapısına kilit vurdular
09:02 Pûrant sakinleri yıllar sonra gelen hizmetten memnun
09:01 Wan sokakları: Sebep iktidarsa çözüm de onun değişmesidir
09:00 22 EKİM 2024 GÜNDEMİ
08:15 Adana'da şiddet: 3 ölü, 2 yaralı
08:04 Serhed Bölgesi için kar yağışı uyarısı
21/10/2024
23:17 Narin soruşturmasında 4 kişiye ağırlaştırılmış müebbet istemi
21:29 Cizîr’de şüpheli ölüm
21:04 Lübnan’dan İsrail'e roket saldırısı
20:26 Cigerxwîn 40'ıncı yıl dönümünde anıldı
19:40 Federe Kürdistan Bölgesi Parlamento seçim sonuçları açıklandı
19:32 Bayındır: Kürtler büyük direniyor
19:08 ‘Sağlığın piyasallaşması bebek ölümlerine neden oldu’
18:24 Adana’da 3 kadın katledildi
17:10 Kuşçu'yu katleden Erat’a ağırlaştırılmış müebbet
16:13 Hezex'te arazi kavgası: 1 ölü
15:25 ‘Özgürlük’ mitingi engeline dair suç duyurusu
15:24 Asistan hekimler iş bıraktı
15:03 Demirtaş: Temel sorunların çözümünde siyaset rol üstlenmeli
14:51 Şems Seçim İzleme Ağı: Oy gizliliği ihlal edildi
14:45 500 isimden gazetecilere verilen cezanın iptali için mektup
14:32 Özel: Sorunu çözeceksek tüm aktörler kıymetlidir
14:12 Êzidîlerin başlattığı ‘özgürlük’ kampanyası 1 yılını doldurdu
14:05 Kırşehir Cezaevi’ndeki ihlaller Meclis gündeminde
14:02 Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin kapatma davası ertelendi
13:31 Emeklilerden hükümete: Geçinemiyoruz haberiniz var mı?
13:26 Güzeldere geçidinde kar yağışı
13:25 TJA’dan ‘Yenidoğan Çetesi’ açıklaması
11:57 Demirtaş'tan çağrı metni: Kadınların çığlığını duyuyoruz
11:44 Temizer’in ön otopsi raporu belli oldu
11:40 Basın örgütlerinden DFG Eşbaşkanı Müftüoğlu’nun karar duruşmasına çağrı
11:35 Mêrdîn'de gözaltına alınanlar serbest
11:12 AK’ye mektup kampanyası: İmralı’daki işkence için adım atın
11:05 Tarımsal girdi fiyatları 1 yılda yüzde 33,25 arttı
10:19 Federe Kürdistan Bölgesi seçim sonuçları
10:09 DEM Parti: Sağlık Bakanı derhal istifa etmeli
09:48 ‘Alimler, Analar ve Pirler’ buluşması: Çürümeye dur demeli
09:44 Ölmüş hayvanları barınağa bırakanlar hakkında suç duyurusu
09:43 'Bombalı kumpas' soruşturmasında takipsizlik kararı
09:13 ‘Tarafsızlara’ geçmeyi reddeden 30 yıllık tutsağın tahliyesine engel
09:02 Wan’daki yurttaşlar: Muhatap Abdullah Öcalan’dır
09:02 'Samimi bir çözüm isteniyorsa İmralı'nın kapıları açılmalı'
09:02 Miks 6 ay süren kışa hazırlanıyor
09:00 Birçok kent için kuvvetli yağış uyarısı
09:00 21 EKİM 2024 GÜNDEMİ
08:33 Fethullah Gülen öldü
08:32 Xwebûn 'Çözüm İmralı'da' manşetiyle çıktı
20/10/2024
23:20 İsrail'in Lübnan'a saldırılarında 2 bin 464 kişi öldü
22:40 Ömer Öcalan: İmralı için neden hukuk uygulanmıyor?
21:21 Federe Kürdistan'da seçime katılım oranı yüzde 64
21:13 Hilar Tarih Kültür ve Gastronomi Şöleni konserle son buldu
20:53 Mêrdîn’de mahsere şenliği
19:49 Baroların seçim sonuçları
19:41 Tahliye edilen Karataş'tan tutsaklar için mücadele çağrısı
19:31 ‘İnançları kullanan iktidara karşı birlikteliğe ihtiyaç var’
19:14 Demirtaş, ziyaret öncesi Özel'e çağrı metni verecek
19:00 Fernas direnişinde anlaşma sağlandı
18:52 Adana'da Öz ve Demir aileleri barıştırıldı
18:33 İstanbul Barosu'da 22 yılın ardından değişim: Yeni başkan Kaboğlu
18:27 Pirsûs Belediyesi'nden istismar semineri
18:15 Federe Kürdistan'da oy verme işlemi tamamlandı
18:07 Kürtçe Kitap fuarı sona erdi
17:14 Cegerxwîn, şiirleri ile anıldı
17:07 Pîran'da madenin yarattığı tahribat incelendi