HABER MERKEZİ - Paris ve Silopiya’da katledilen kadınlar anıldı. Kadınlara dönük katliamların direniş gerekçeleri olduğunu belirten kadınlar, kadın özgürlük mücadelesinin her yerde sürdüğünü vurguladı.
Fransa’nın başkenti Paris ve Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesinde katledilen Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn), Leyla Şaylemez (Ronahî), Emine Kara (Evîn Goyî), Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır, birçok kentte gerçekleştirilen etkinlikle anıldı.
AMED
Tevgera Jinen Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA), Paris katliamında yaşamını yitiren kadınlar için anma etkinliği düzenledi. Anmaya 4 Ocak 2016 tarihinde Kongreya Jinên Azad (KJA) aktivisti Fatma Uyar ve Silopiya Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır’la birlikte zırhlı araçtan keskin nişancılar tarafından açılan ateş sonucu katledilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir’in annesi Sakine Demir, ilçe belediye eşbaşkanları, siyasi parti temsilcileri, Barış Anneleri, kadın kurumları ve çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada sık sık, “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî serok Apo” sloganları atıldı.
Paris ve Silopiya’da katledilenlerin fotoğraflarının açıldığı anmada, fotoğrafların önüne karanfil ve mumlar bırakıldı. Anma katledilenler kadınların için gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşu ve atılan “Şehit namirin” sloganlarıyla başladı. Anmada, katledilen kadınların, mücadelelerinin ve katledilişlerinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.
Anmada ilk olarak konuşan Sêvê Demir’in annesi Sakine Demir, Kürtlerin Kürdistan’da çok şey yaşadığına dikkat çekti. Mücadele eden kadınların yollarını aydınlattığını belirten Sakine Demir, “Onlar olmasaydı bugün buraya gelemezdik. Bugün bu mücadeleyi veren bütün kadınları Sêvê adına anıyorum, anneleri önünde eğiliyorum. Bu anneler bu ülkeye huzur getirecek. Bu anneler ciğeri yanan anneler. Türklerin, Lazların, Arapların, Çerkezlerin, Ermenilerin anneleri de var. Bugün bütün annelerle el ele verelim, bu ülkeye huzuru getirelim. Asker, polis anneleri de omuz versinler, bu ülkeye barışı getirelim” çağrısında bulundu.
‘ERDOĞAN ELİNE GEÇEN FIRSATTAN KORKMASIN’
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın gençlerin önünü aydınlattığını belirten Sakine Demir, “Onun sayesinde herkes mücadele etti, bizi aydınlattı, uyandırdı. Birliğimizi yapalım, başarı bizimdir. Bugün bu sorun masada çözülür. Korkmasınlar. Kürtler bir şey yapmıyor, fazla bir şey istemiyor. Dilini, kimliğini, kültürünü istiyor onlar gibi. Birlik, barış, başarı… Savaşa, katliama, talana yeter. Yeter artık, korkmasınlar. Sayın Erdoğan eline geçen fırsattan korkmasın. Biz barış ve özgürlük istiyoruz. Savaş istemiyorum. Ben Barış Annesi’yim. Barış neredeyse, ben kapısını çalarım. Sêvê kimseye zarar vermedi. İnsanlık, barış, birlik istiyordu. Herkes Sêvê’yi tanıyor. Sadece barış istiyordu” şeklinde konuştu.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a seslenen Sakine Demir, “Yeter artık. Senin eline geçen fırsat, kimsenin eline geçmedi. Milyonlarca Kürt çağrı yapıyor. ‘Yeter artık’ diyor. Ya özgürlük, ya özgürlük, ya özgürlük” dedi.
‘KADINLARA ÖNCÜLÜK ETTİ’
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Kadın Meclisi Sözcüsü Güliz Demiroğlu da, “Sakine Cansız ve diğer tüm arkadaşlarımız ölümsüzlüğe ulaştı. Sakine Cansız hevalle ilgili çok şey okuduk, dinledik. Devrimci kişiliğiyle her zaman kadınlara öncülük etti. Bizim için ışık oldu. Onun yürüdüğü, aydınlattığı yolda yürümekten gurur duyuyoruz. Kadın mücadelesini yükselteceğimize söz veriyoruz” şeklinde konuştu.
‘ÖLÜ BEDENLERİMİZDEN KORKMASINLAR’
Abdullah Öcalan’la 28 Aralık’ta gerçekleştirilen görüşmeye dikkat çeken Güliz Demiroğlu, “Görüşme sonrası hepimizde tekrar barış umutları yeşerdi. Fakat bir yandan barış konuşulurken, diğer tarafta hala Rojava’da saldırılar devam ediyor. Daha dün sivil halkın üzerine SİHA’larla saldırdılar. Yine Cihan Bilgin ve Nazım Daştan yoldaşların cenazeleri günlerdir ailelerine teslim edilmiyor. Bu zulümden bir an önce vazgeçilmelidir. Ölü bedenlerimizden korkmasınlar. Barıştan bahsedilecekse, samimi olmalıdırlar. Bir yandan barışı konuşurken bir yandan savaşı konuşmak istemiyoruz. Şiddet dilinden vazgeçmelerini istiyoruz” çağrısından bulundu.
Anma şiir ve müzik dinletisi ardından sona erdi.
İZMİR
İzmir’de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jînen Azad-TJA), DEM Parti İl Örgütü binasında anma gerçekleştirdi. Çok sayıda kişinin katıldığı anma, saygı duruşuyla başladı. Sık sık “Şehit namirin” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganlarının atıldığı anmada konuşan İl Eşbaşkanı Fulya Erdoğan, Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük saldırılara dikkati çekerek, “Kadın devrimi olan Rojava’ya sahip çıkalım” çağrısında bulundu.
Daha sonra Paris ve Silopiya'da katledilen kadınların mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.
ÊLIH
Êlih’te, Koçerler Bulvarı’nda gerçekleştirilen açıklamayla katledilen kadınlar anıldı. Anmaya, yerlerine kayyım atanan Êlih Belediyesi Eşbaşkanları Gülistan Sönük ve Yeşil Işık, TJA üyeleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı açıklamada, “Saralardan Sêvêlere kadın özgürlük mücadelesi her yerde” pankartı taşındı.
Açıklamada konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz, kadınlara dönük katliamların direniş gerekçeleri olduğunu belirterek, hiçbir şart ve koşulda geri adım atmayacaklarını vurguladı. Songül Korkmaz, "Silopi’de Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar katledildi. Yıllarca siyasi çalışmalar yapan arkadaşlarımız, partimizin meclis üyeleriydi. Kadın çalışmalarına katılıyorlardı. Ama alçakça katledildiler. Aynı şekilde Paris’te 3 kadın alçakça katledildi. Bu saldırılar kadın kimliğine dönük saldırıdır. Kadınlar ‘jin, jiyan, azadî’ felsefesi etrafından direnerek saldırılara cevap oldu. Dört parça Kürdistan, Türkiye ve dünyanın neresinde olursa olsun kadınlar direnmeye devam ediyor. Kazanımlarına sahip çıkıyor. ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesi, dünyadaki bütün kadınların umudu oldu. Bizde tüm alanlarda sonuna kadar özgür yaşam, özgür kimlik ve özgür topluma sahip çıkacağız. Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez. Bundan dolayı kadın kimliğine sahip çıkacağız” diye belirtti.
Türkiye ve bağlı Suriye Milli Ordusu’nun (SMO), Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarını takip ederken katledilen gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in cenazelerinin ailelerine verilmemesine tepki gösteren Korkmaz, insanlık dışı uygulamaya derhal son verilmesi çağrısında bulundu.
Açıklama “ Jin, jiyan, azadî” sloganıyla sona erdi.
SÊRT
Sêrt’te de, DEM Parti İl Örgütü binasında anma etkinliği gerçekleştirildi. Anmaya, DEM Parti Milletvekilli Sinan Çiftyürek, TJA, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, DBP, DEM Parti il yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Anmada katledilen kadınların mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.
Anma, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla son buldu.
ANKARA
HDK Ankara Gençlik Meclisi, anma düzenledi. Anmanın açılış konuşmasında katledilen üç kadının mücadelesinin bugün de yol gösterdiği ifade edildi. 23 Aralık 2022 tarihinde gerçekleşen ikinci katliamın hatırlatıldığı anmada, bu katliamların, halkların özgürlük ve barış mücadelesine yönelik organize saldırılar olduğu kaydedildi.
Anmada, Sakine Cansız’ın hayatının anlatıldığı “SARA: Jiyana min her şer bu” filmi gösterildi. Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin), Leyla Şaylemez (Ronahi) adına yazılmış yazılar okundu.
DEM Parti Ankara İl Örgütü’nde de anma düzenlendi. DEM Parti Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, TJA aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı anmada katledilen kadınların mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterildi.
Ardından konuşan Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Kürt kadın hareketinin bıraktığı mirası büyütme sorumluluğunu taşıdıklarına dikkati çekti. Sabahat Erdoğan Sarıtaş, “Bugün, sorumluluğumuzu daha ağır. Bu süreç, daha örgütlü bir toplumla, daha çok kadının örgütlendiği ve halkların birlikte yaşama iradesini örgütleyeceğimiz bir geleceği de önümüze koyuyor. Kürt kadın hareketine güç veren, yol gösteren, sözünü sakınmadan ifade eden, ısrar eden ve mücadele eden kadınların etkisi çok belirgindir” dedi.
GEVER
DEM Parti Gever İlçe binasında düzenlenen programa TJA, DEM Parti ilçe örgütü ve DEM Parti Colemêrg Milletvekili Öznur Bartın’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Anmada konuşan Öznur Bartın; Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in Kürt kadın hareketi için çok emek verdiğini ifade ederek, “Çocukluklarından, gençliklerinden bu mücadeleye başladılar ve katledildikleri güne kadar mücadele etmeye devam ettiler. O dönem Sayın Abdullah Öcalan’la yapılan görüşmelerde Sayın Öcalan, ‘onları katledenler beni buraya getirenlerdir, hesabını soracağım’ demiştir. Kadın hareketinde bambaşka bir yere sahiptiler. Sara arkadaşın ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ kitabında da dediği gibi yaşamını hep bir kavgayla, mücadeleyle sürdürdü. O hepimizin kavgasıydı, kimliğimizin, dilimizin, toprağımızın kavgasıydı” dedi.
WAN
Aydın Perihan AVM’de bulunan ŞanoWan salonunda gerçekleştirilen anma programına TJA, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Dayanışma Derneği (MEBYA DER), Wan Barış Anneleri Meclisi, Tutsak ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUHAY DER), DEM Parti, DBP il,ilçe örgütleri ve DEM Parti Gençlik Meclisi ile çok sayıda kişi katıldı.
Sinevizyon gösterimi ardından Sakine Cansız’ın kadın özgürlüğü için mücadelesi yürüttüğüne dikkati çeken TJA aktivisti Felek Erden, “Eğer o özgür yaşamı kurmazsak bu katliamların hesabını sormamışız demektir. Sakinelerin, Sevêlerin hesabını sormanın yolu özgür yaşamı ve kadın özgürlüğünü gerçekleştirmekle mümkün. Sevê arkadaş katledilmeden iki gün önce ‘yaşamak direnmektir’ demişti. Sevê, Pakize ve Fatma arkadaşların hayatına baktığımızda da yaşamlarını direnerek sürdürdüklerini görebiliyoruz” dedi.
DBP Wan İl Eşbaşkanı Gönül Uzunay ise dünyadaki kadın hareketlerinde Kürt Kadın Hareketinin önemli bir noktada yer aldığına vurgu yaparak, “En zor dönemler bile Kürt kadınları duruşları, varlığı, baş kaldırışları ve mücadeleleriyle sisteme, uluslararası devletlere, haksızlığa ve adaletsizliğe karşı savaşçı kişiliklerini ortaya koymuşlardır. Özellikle Kürdistan’da Kürt kadınları 12 Eylül darbesinde en başlıca ve önemli sınavlarını Diyarbakır Zindanında Sakine Cansız öncülüğünde vermişlerdir” şeklinde konuştu.
Agirî, Îdir, Colemêrg’te de anmalar gerçekleştirildi.
İSTANBUL
TJA öncülüğünde Mezopotamya Kültür Merkezinde (MKM) anma düzenlendi. Anmaya Barış Anneleri, TJA aktivistleri, DEM Parti il ve ilçe örgütü temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Anmada katledilen kadınların yürüttüğü özgürlük mücadelesinin yer aldığı sinevizyon gösterildi.
'BARIŞ DİLİNİN GELİŞTİRİLMESİ LAZIM'
Ardından konuşan TJA aktivist ve HDK Kadın Koordinasyonu üyesi Sebahat Tuncel, katledilen kadınların özgürlük mücadelesindeki önemine dikkat çekerek, “3 Ocak’ta Sayın Abdullah Öcalan’la görüşme başlamıştı 9 Ocak’ta arkadaşlarımız katledildiler. Sayın Öcalan katliamı 2’nci Dêrsim katliamı olarak değerlendirdi ve süreci bozmaya yönelik olduğunu beyan etti. Buna karşı yine de çözüm süreci için irade ortaya koydu. Türkiye’de yeniden barışa evirilecek süreçten bahsediyoruz demokratik, barışçıl süreç olacaksa katliamla yüzleşmek gerekir. Şimdi yine barış olsun deniliyor ama sınırda gazetecilerin cenazesi alınmıyor o zaman nasıl bir barış olacak. Barış olması için barış dilinin geliştirilmesi kazım. Kadınlar olarak barışın inşası için emek vereceğiz. Arkadaşlarımızın anısına en güzel cevap özgürlük mücadelesini ileriye taşımaktır.”
Konuşmanın ardından dengbêj Xalide ve Evin Sındi’nin seslendirdiği stranlar ile anma son buldu.