İSTANBUL - HDK'ye dönük 2022'de başlatılan soruşturmada savcının, avukatlara "takipsizlik" kararı verileceğini söylediği öğrenildi. Ancak savcının değişmesiyle birlikte dosyanın seyri değşti ve yeni bir operasyonun startı verildi.
Halkların Demokratik Kongresi'ne (HDK) yönelik 18 Şubat'ta birçok kentte operasyon başlatıldı. 60 kişi hakkında gözaltına almaya yönelik arama kararı çıkartılan operasyon kapsamında, aralarında gazeteci, sanatçı, sendikacı, avukat ve çeşitli siyasi parti ve kurum temsilcisinin bulunduğu 54 kişi gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın, 2022'de HDK'ye dönük Tekirdağ merkezli yapılan ve 36 kişi gözaltına alındığı HDK soruşturmasına dayandırıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre; Tekirdağ merkezli soruşturma kapsamında, HDK'ye yapılan baskın sırasında el konulan, üye, delege ve etkinlik davetlileri, telefon listesi gibi dijital materyallerde ismi geçen 6 bin kişi 2 yıldır incelemeye alındı.
SAVCI DEĞİŞTİ, DOSYANIN SEYRİ DE DEĞİŞTİ
İnceleme tamamlandıktan sonra dosya savcısının, Yargıtay'ın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) dosyalarında, DTK üyesi, delegesi, etkinliklerine katılmanın, etkinliklerde sunum yapmanın tek başına "örgüt üyesi olmak" suçunu oluşturmayacağı yönünde takipsizlik kararı vermesi beklenirken, savcısının değişmesiyle birlikte dosyanın da seyri değişti. Dosyanın ilk savcısı, dosyanın avukatlarına "sadece HDK faaliyetlerinin suçlama konusu yapıldığını, kişiler hakkında başka suçlama veya iddialar olmaması halinde takipsizlik kararı vereceğini" söylediği öğrenildi. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na Akın Gürlek'in atanmasıyla dosyanın seyri değişti. Bu değişimle birlikte dosya, DTK soruşturmalarına kaydırılarak Yargıtay'ın Aysel Tuğluk kararına dayandırıldı. Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi'nin DTK'ye "terör örgütü" kararına işaret edilen soruşturma dosyasında, HDK'nin DTK'nin devamı olduğu savunuluyor.
SORUŞTURMANIN EKSENİ 2022 YILI TEKİRDAĞ SORUŞTURMASI
Dosya kapsamında, 2022'de HDK'ye dönük Tekirdağ merkezli soruşturma kapsamında, farklı kentlerden 36 kişi gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Aynı soruşturma kapsamında HDK’nin İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Genel Merkezi'ne polis baskın düzenleyerek dijital materyallere el koymuştu. 2022 yılında el konulan dijital materyallerde, kazıma işlemi ile bugüne kadar HDK'nin yapmış olduğu genel kurul, toplantı, konferans gibi kendi çalışma ve etkinliklerine katılanların isimlerinin yer aldığı excel belgesi bu şu anki soruşturmanın merkezini oluşturuyor.
Dijital materyallerde çıkan isimler hakkında soruşturma açılması için Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı, Ankara'ya gönderdi. Ankara Cumhuriyet Savcılığı ise "yetkisizlik" gerekçesi ile dosyayı İstanbul'a gönderdi. Şuanda 54 kişinin gözaltında tutulduğu bu dosyanın İstanbul'daki kayıt tarihi ise 7 Mayıs 2024.
6 BİN KİŞİNİN İSMİ GEÇİYOR
HDK'nin kamuya açık tüm faaliyetlerinin "illegalize" edilmeye çalışıldığı dosya kapsamında avukatlardan alınan bilgiye göre, sadece İstanbul merkezli bin 600 kişinin ismi geçerken, Türkiye genelinde ise yaklaşık 6 bin kişinin isminin yer aldığı belirtiliyor.
'JOKER DOSYA'
Son süreçte İmralı ile yapılan görüşmeler sonucunda, toplumda barış beklentisinin oluştuğu ve HDK'nin de barışın toplumsallaşması amacıyla yaptığı çalışmaların yoğunlaştığı bu süreçte, avukatlara göre dosya bir "joker" dosya olarak değerlendiriliyor.
İFADE İŞLEMLERİ SÜRÜYOR
Öte yandan dosya kapsamında gözaltına alınan 54 kişiden 20'sinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifade işlemleri tamamlanırken, geri kalan 34 kişinin ifade işlemlerine bu gün tamamlanması bekleniyor. İfade işlemleriyle birlikte, soruşturmaya dair kimi detaylarda yansıdı. İfadesi alınanlara HDK ile ilgili sorular yöneltildi. HDK'nin faaliyetlerinin ne olduğu, HDK'nin konferans, toplantı, genel kurul gibi çeşitli eylem ve etkinliklere katılıp katılmadıkları, katıldılarsa hangi amaçla katıldıkları, HDK'nin gelirlerinin nasıl karşılandığı tarzında HDK'nin kamuya açık tüm faaliyetleri illegalize edilerek soruldu.
MA / Diren Yurtsever