RIHA - Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 76’ncı yaş günü nedeniyle iki gün süren festivalde on binler, 27 Şubat çağrısını sahiplendiklerini belirterek “Demokratik toplum inşasını hep birlikte yapacağız” mesajı verdi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 76’ncı yaş günü dolayısıyla Riha’nın Xelfetî ilçesinde iki gün süren festival, irade beyanı ile son buldu. Demokratik Kurumlar Platformu öncülüğünde yapılan festival boyunca Kürdistan ve Türkiye’nin dört bir yanından yönünü Xelfetî’ye dönenler, Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrıya sahip çıktıklarını belirterek, devlete ise adım atması çağrısında bulundu. 8 Mart ve Newroz kutlamalarında çağrıya dair yapılan sahiplenme iki gün süren 4 Nisan Festivali ile pekiştirildi. Bütün engelleme girişimlerine rağmen iki gün boyunca Xelfetî merkez ve Abdullah Öcalan’ın doğduğu Amara mahallesinde kutlama yapan kitlenin mesajı netti. Kitle, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü biran önce sağlanmalı” dedi.
Festivalden notlar derledik:
* Festival, 3 Nisan’da sabah erken saatlerde çevre kentler ve Xelfetî’in kırsal mahallelerinden DEM Parti ilçe binası önünde toplanan kitlenin halaylarıyla başladı.
* DEM Parti ilçe binası önünde giderek kalabalıklaşan kitle, yürüyüşle 4 Nisan Parkı’ndaki ablukayı kırdı. Parkta yer alan ve festivalde kullanılacak olan TIR sahne ise gün boyunca çevresine park edilen polis araçlarının arasından “gözaltında” tutulmasına karşı, alana getirilen yeni sahne festivalin coşku ile sürmesine katkı sağladı.
* Xelfetî’ye çıkan her yolda askerler tarafından kurulan bariyerler, festival alanına her geçen dakika ulaşmayı başaran kitlenin coşkusuyla amacına ulaşamadı.
* Amed’ten Amara’ya 1 Nisan tarihinde yürüyüş başlatan DEM Parti Gençlik Meclisi üyeleri yürüyüşlerinin 3’üncü gününde Pirsûs’tan uğurlanarak Xelfetîye ilerledi. Bu sırada yüzlerce araç, Berêcûk-Xelfetî yolunda engellemeyle karşılaştı.
* Sabahın ilk ışıklarından günün ilerleyen saatlerine kadar bekleyişleri sürdüren yurttaşlara, gençlerin de eklenmesiyle öfke giderek büyüdü. Kitle, geçişe izin verilmemesine sloganlar ve direniş şarkılarıyla tepki gösterdi. Etten duvar ören gençler, orada bekleyişte olan yüzlerce insanı da harekete geçirdi. Gençler öncülük etti, yüzler arkalarından yürüdü.
* “Öcalan’sız dünyayı başınıza yıkarız” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarının yankılandığı yürüyüşte barikatlara koşan gençlere polis biber gazı, coplarla, gazlı suyla saldırdı. Yüzlerce insan saldırılarda ciddi şekilde etkilendi. Ancak tüm bunlara rağmen kitle aynı dirençle toplanıp barikatların bulunduğu alana geri döndü. Gençlerin ve onlarla birlikte yüzlerin direnişi “yolu asla açmayacağız” diyen askerlere geri adım attırdı.
* Geçişlerin akşam saatlerine kadar sarkmasıyla kitle burada ateşler yakarak direniş şarkılarıyla Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutladı. Festival alanına ulaşmayı başaran gençler ve kitlenin karşılanması yollarda yaşanan sıkıntıların yerini büyük coşkuya bırakmasına vesile oldu. İlçe merkezine akşam saatlerinden ulaşan gençler, ilçe girişinden festival alanına kadar sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi.
* Gençlerin festival alanına ulaşması ile Kürtçe ve Türkçe okunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mesajı pür dikkat dinlendi. Mesaj “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganları ile selamlandı.
* Festivalde mesaj ile yaşanan moral ve coşku, sanatçılar Aylin Demir ve Kadir Çat'ın seslendirdiği şarkılar ile doruğa ulaştı. Kitle Kürtçe söylenen şarkılar eşliğinde halaya durdu. Ardından çîrokbêj Ayhan Erkmen, Abdullah Öcalan’ın yazdığı savunma ve kitaplarında sık sık dikkat çektiği Derwêşê Evdî ve Edûlê'nin hikayesini anlattı. Kendine özgü bir yorum ile hikayeyi anlatan Ayhan Erkmen, dinleyicilerden tam not aldı. Sanatçı Hediye Kalkan, hikayeye dengbêjî yorum ile katkı sundu. İki sanatçı uzun süre alkış aldı.
* Festivalin ilk günü, Abdullah Öcalan’ın 76'ncı yaş günü dolayısıyla TJA aktivistleri festival alanında 76 meşale yakması ile son buldu.
* On binlerin buluştuğu festivalin ikinci günü, bir önceki gece yollarda sabahlayan ve geri dönmeyen kitlenin de sabah saatlerinden alana ulaşması ile erken başladı. Geceyi yolda araçlarda uyuyarak geçiren yüzlerce kişi, sabahın ilk ışıkları ile barikatları aşarak festival alanına ulaştı.
* Dört bir yandan ilçeye gelen ve Amara'ya yürümeyi bekleyenleri Xelfetî kayyımlarında direnişiyle öne çıkan Xelfetîli Yusuf Yalçınkaya, zafer işaretleri ve halayıyla cesaretlendirdi. Kürtçe şarkılar eşliğinden halaylar ile bekleyişini sürdüren kitle, TJA öncülüğünde “Özgür Önderlikle Demokratik Topluma Yürüyoruz” şiarı ile yönünü Amara’ya döndü.
* On binlerin katıldığı yürüyüşte Amara'ya 2009 yılında gerçekleştirilen "Güneşe Yolculuk” yürüyüşü sırasında katledilen Mustafa Dağ ve Mahsum Karaoğlan'ın fotoğrafları ile "Rêberê me heqîqeta me ye", "Rojbûna te pîroz be ey Serok Apo", "4’ê Nîsanê dengê heqîqetê ye", "Yürüten sensin kudretine şükürler olsun" ve "Amara'da doğan güneşe bin selam olsun" dövizleri taşındı.
* Yürüyüşe öncülük eden kadınlar ise "Jin, jiyan, azadî" ve Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının yer aldığı "Amara'da Doğan güneşimize bin selam" pankartları ile yürüdü. "Rojbûna te pîroz be ey Serok Apo" sloganı eşliğinde başlayan yürüyüş boyunca "Bijî Serok Apo" sloganı, alkış ve marşlar dinmedi. Yürüyüşe katılan Barış Anneleri de zeytin dalı ile yürüdü. Yürüyüş, ilçe çıkışında son bulurken, kitle burada Kürtçe şarkılar eşliğinde halaya durdu. Yapılan konuşmaların ardından, bir heyet Amara'ya yolcu edildi.
* Festival Abdullah Öcalan’ın doğduğu evde yapılan kutlama ile son bulurken, “Demokratik toplum inşasını hep birlikte yapacağız” mesajı verildi.”